پیشگیری از اعتیاد مقدم بر درمان آن
مبارزه با اعتیاد وظیفه هر عضوی از اعضای جامعه محسوب می شود .اعتیاد خانمانسوز است و بلایی است که باید ریشه کن شود.در این خصوص همه اعضای جامعه و همه نهادها باید دست به دست یکدیگر بدهند .اعتیاد بلایی خانمانسوز است که هر ساله انسانهای زیادی را در جهان به کام مرگ می کشاند و زندگی های زیادی را نابودمی کند.بسیاری از طلاقها به دلیل اعتیاد رخ می دهد و فرد معتاد نه تنها زندگی خود،بلکه زندگی خانواده خود را نیز نابود می کند.اعتیاد ضرری است که به صورت همزمان جسم و روح انسان را هدف قرار داده و انسان را در نقطه ای تاریک و ثابت متوقف می کند.
در این خصوص لازم است آموزشهای لازم به نوجوانان و جوانان داده شود تا آنها در دام اعتیاد نیفتند.همچنین در این خصوص باید مراکز مشاوره و صدا و سیما نقش فعال تری بر عهده بگیرند.ارائه آموزش های پیشگیری از اعتیاد در صورت وجود نیروهای متخصص موجب کنجکاوی و گرایش نوجوانان به اعتیاد نمی شود. باید برای آموزش دانش آموزان و نوجوانان نیروهای متخصصی را در این زمینه تربیت کرد تا براساس اصول آموزش ها را به آنان بدهند
.بر این اساس اگر افراد آموزش دیده برای ارائه این آموزش ها تربیت شوند،هیچ گاه نوجوانان در حین دریافت آموزش های پیشگیری از اعتیاد کنجکاو نشده و به سمت مواد مخدر گرایش پیدا نمی کنند.مسلم است که افرادی که ادعا می کنند این آموزش ها در مدارس می تواند منجر به افزایش گرایش نوجوانان به مواد مخدر شود تخصصی در زمینه ارائه این آموزش ها ندارند.
اعتیاد به مواد مخدر به عنوان یک نابسامانی اجتماعی پدیده ای است که بدان« بلای قرن » نام نهاده اند زیرا ویرانگری های حاصل از آن زمینه ساز سقوط بسیاری از ارزشها وهنجار های فرهنگی واخلاقی می گردد وسلامت جامعه را به خطر می اندازد.اشاعه مواد مخدر واعتیاد یکی از کارسازترین وقدیمی ترین شیوه های استعمارگران ودشمنان بشریت است که به منظور باز داشتن جوامع انسانی از رشد وتعالی وآزادی آنها از زیر یوغ مستکبران جهان وهمچنین غارت هر چه بیشتر وکسب منافع افزون تر به کار برده شده است وروز به روز گسترش بیشتری می یابد.
از آنجایی که نوجوانان وجوانان به عنوان گروههای در معرض خطر در برابر پدیده شوم اعتیاد بیش از سایر گروهها آسیب پذیرند وکشور ما از آمار بالای جمعیت جوان برخوردار است، توجه جدی متولیان امور و والدین نسبت به پیشگیری از آسیبهای اجتماعی از جمله اعتیاد ضروری می باشد چرا که نوجوان وجوان در خانواده حضور دارد وارتباط آنها با اعضای خانواده مستمر است ونقش آنها به عنوان الگو وراهنما نیز غیر قابل انکار می باشد.
فرض مسلم است که خانواده ها در تربیت و هدایت جوانان نقش اساسی دارند و در این میان اگر بین خانواده ها و جوانان فاصله و یا مشکلی وجود داشته باشد آن گاه امکان انحراف افزایش می یابد.تحقیقات متعدد بیانگر آن است که نوع رابطه والدین با فرزندانشان در جلوگیری از کشیده شدن به ورطه سیاه اعتیاد بسیار جدی است. یعنی در خانواده هایی که کانونی گرم وجود داشته است کمتر انحرافات اخلاقی و گرایش به اعتیاد دیده شده است و در عوض در خانواده هایی که نتوانسته اند با فرزندان خود رابطه عاطفی منطقی و سالمی بر قرار کنند آمار اعتیاد و سایر آسیب ها به مراتب بیشتر است.
اگر به شعار «پیشگیری مقدم بر درمان » است اعتقاد داریم باید همچون کشورهای توسعه یافته به پیشگیری از اعتیاد به اندازه درمان اعتیاد و حتی بیشتر اهمیت بدهیم و ارزش قائل باشیم. این مسئله بار دیگر بر اهمیت پیشگیری نسبت به درمان تاکید می کند که درخصوص اعتیاد نمودی بارز دارد.اگر پیشگیری صورت نگیرد درمان سخت تر خواهد شد.به عبارت بهتر اگر در مرحله پیشگیری نهادها و دستگاههای ذیربط مقتدرانه و حرفه ای عمل کنند دیگر شاهد افزایش جمعیت معتادان در کشور نخواهیم بود.
با توجه به اینکه مواد مخدر صنعتی بیشتر قابل دسترس هستند و متاسفانه تولید کنندگان آن با سرعت بالایی آنها را در کشورهای مختلف تکثیر می کنند باید در این خصوص بسیار هوشیارانه و آگاهانه عمل کرد.در این میان لازم است نکته ای دیگر را نیز مدنظر قرار دهیم. متاسفانه نقش حساس و بسیار تاثیرگذار رسانه های گروهی در پیشگیری از سوء مصرف مواد در کشور ما بسیار مغفول مانده است.تولید فیلمهای تاثیرگذار سینمایی و تلویزیونی در خصوص اعتیاد و تشریح عواقب و تبعات اعتیاد می تواند نقش بسزایی در این خصوص داشته باشد.
همچنین روزنامه ها نیز باید مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر را به عنوان یک دغدغه برای خود تعریف کنند.حجم مطالبی که مطبوعات درباره مواد مخدر چاپ و منتشر کرده اند بیش از مطالب مرتبط با مواد محرک و اعتیاد آورهای جدید صنعتی است حال آنکه مردم نیازمند اطلاعات بیشتری در مورد مواد جدید هستند.متاسفانه 90 درصد کسانی که آلوده به این مواد مخدرمی شوند را مردان تشکیل می دهند که به طور عمده از گروه سنی 20 تا 29 سال هستند و این نشان می دهد سوداگران، گروه جوانان که تولید و پویایی کشور به دست آنان است را مورد هدف قرار داده اند.
این خود زنگ خطری است که صدای آن باید در همه جا شنیده شود.وجود مواد مخدر صنعتی و تولیدآن توسط سوداگران مرگ نیز در تشدید این روند بی تاثیر نبوده و نیست . سرعت تولید بالا، توزیع راحت و تولید انبوه به همراه سود آوری زیاد از دلایل روی آوری به سمت تولید مواد مخدر صنعتی است. این مواد کاربرد تخدیری بیشتری دارد و نکته مهم این است که در این زمینه تبلیغاتی انجام شده که این مواد اعتیادآور نیستند در صورتی که آثار تخریبی آن بر مغز و جسم استعمال کنندگان نشان می دهد چندین برابر مواد مخدر سنتی آثار تخریبی دارد.